Bardzo często dietetycy mówią, że podstawę w codziennym menu powinna stanowić żywność nieprzetworzona. Co to znaczy? Co jeść, aby zachować swoje ciało w dobrej kondycji?
Bez przetwarzania
Jak sama nazwa wskazuje, żywność nieprzetworzona, to takie pokarmy, które nie zostały przetworzone w procesie produkcji. Bardzo często procesy związane z produkowaniem artykułów żywnościowych są szkodliwe, ponieważ polegają na dodaniu wielu sztucznych składników. Chleb, który ludzie jedli 50 lat temu znacznie różni się od tego chleba, który dzisiaj jest dostępny w supermarketach. Obecny w supermarketach chleb jak najbardziej można zaliczyć do żywności przetworzonej, a idąc krok dalej – do żywności wysoko przetworzonej. Niestety, na sklepowych półkach znajduje się sporo takiego jedzenia. Absolutnie nie powinno być ono spożywane przez ludzi, którzy chcą zachować swoje ciało w dobrym zdrowiu. Do żywności nieprzetworzonej można zaliczyć kasze, ryż, ziemniaki, warzywa i owoce, a najlepiej kupować ekologiczną żywność, aby mieć pewność, że nie używano żadnej szkodliwej chemii.
Lokalny rolnik
Zjedzenie od czasu do czasu ciastka z kremem nie powinno nikomu zaszkodzić, ale codzienne kupowanie drożdżówek w piekarni z pewnością negatywnie odbije się na zdrowiu. Warto znać umiar i proporcje. Jeżeli ktoś ma możliwość kupowania owoców i warzyw u lokalnego rolnika, który uprawia swoje plony w sposób ekologiczny, może nazywać siebie szczęściarzem. Pozostałe osoby muszą jednak skorzystać z tego, co można kupić w sklepach. Na szczęście dzisiaj towary są bardzo dobrze oznakowane. Żywność ekologiczna musi mieć specjalny znaczek.
Kupować rozsądnie
Eksperci od zdrowego odżywiania mówią, aby postarać się, żeby 80% jedzenia było jedzeniem dobrej jakości, składało się z nieprzetworzonych produktów. Pozostałe 20% również nie powinno być żywnością szkodliwą, ale nie powinno stać się nic złego, jeśli ktoś od czasu do czasu zje coś słodkiego zakupionego w sklepie. Dobrej jakości mięso oraz nabiał można zaliczyć do żywności nieprzetworzonej. Na pewno warto zwracać uwagę na skład produktów kupowanych w sklepach. Im krótszy skład, tym lepiej. Jeżeli skład jest długi, to na końcu z pewnością znajdują się szkodliwe konserwanty, która nie powinny być dodawane do jedzenia.
Jedzenie ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Warto uświadomić to sobie, zanim pojawią się realne problemy ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Dieta jest lekarstwem na wiele kłopotów, nie tylko żołądkowych! Można wyleczyć w ten sposób niedobory witamin, anemię czy różnego rodzaje bóle.