zycie-chotomowa.pl

zycie-chotomowa.pl – dom, zdrowie, motoryzacja, zakupy

Palenie kawy
Dieta

Palenie kawy – jak przebiega?

Palenie kawy to bardzo interesujący temat nie tylko dla osób żywo zainteresowany tematem, czyli na przykład firm, które ją produkują. Jednak zdecydowanie zainteresowani są tą tematyką również osoby, osoby, które piją kawę regularnie. I to nie tylko, aby znać kolejne hasła do krzyżówek, ale również dlatego, że wydaje się to być enigmatyczny i skomplikowany proces. Czy tak jest w rzeczywistości? Odpowiadamy poniżej. 

Palenie kawy – jak to wygląda krok po kroku

Cały proces oczywiście rozpoczyna się od zebrania kawy – jest to owoc, który rośnie na drzewie. Po zebraniu zielonych owoców są one transportowane do palarni kawy, często z odległych rejonów świata. Kawę uprawia się w Ameryce Południowej, Australii i Afryce. Dopiero wówczas rozpoczyna się proces „tworzenia” jaką wszyscy znają, czyli kawy palonej. Palenie kawy odbywa się w specjalnych piecach, gdzie temperatura sięga 250 stopni Celsjusza. Proces palenia trwa od kilku do kilkunastu minut, zależnie od stopnia palenia, jaki chcemy uzyskać. Kolejnym etapem jest chłodzenia wypalonych ziaren i ich zapakowanie. 

Palarnia kawy Coffee and Sons

Jedną z palarni kawy, która przeprowadza wyżej opisany proces, jest Coffee and Sons. Jest to palarnia z długą tradycją, gdzie można zakupić przeróżne rodzaje kaw, o różnych smakach i aromatach. Cały asortyment dostępny jest na stronie: https://coffeeandsons.pl/. Jest to rodzinna firma z Biłgoraja, co tylko dodaje uroku całemu biznesowi. Dbałość o szczegóły i wspaniały, niepowtarzalny charakter kawy to zdecydowanie drugie imię tej palarni. 

Palenie kawy a smak

Zapewne zastanawiasz się, czy palenie kawy wpływa na jej smak. I czy nie warto byłoby spróbować kawy z zielonych, niedojrzałych ziaren. Zapewniamy Cię, że palenie kawy dodaje jej mnóstwo smaku. Zielone ziarna posiadają kilka nut smakowych i zapachowych – jest wyczuwalny ziemisty zapach. Jednak po przejściu całego procesu palenia kawa zyskuje aż 700 związków aromatyczno-smakowych, co oznacza, że jest zdecydowanie bogata w smak i zapach dopiero po procesie palenia. 

Palenie kawy a zawartość kofeiny

Zawartość kofeiny w kawie zależy od jej stopnia wypalenia. I tak odpowiednio:

  • ziarna wypalone na jasno, czyli delikatnie brązowe bez oleistej powłoki mają dużą zawartość kofeiny
  • ziarna wypalone na średnio, czyli te brązowe, ale nadal bez widocznych olejów na powierzchni ziaren mają mniejszą ilość kofeiny
  • ziarna palone na ciemno, czyli najciemniejsze prawie czarne ziarna będą miały najmniejszą zawartość kofeiny, ale też będą charakteryzowały się największą kwaskowatością.