Dlaczego warto kupować produkty ekologiczne i jak je rozpoznać?

0
61
produkty ekologiczne

Stale wzrasta świadomość Polaków na temat wpływu odżywiania na stan zdrowia. To właśnie z tego powodu coraz częściej czytają skład produktów, sięgają po produkty mało przetworzone i produkty ekologiczne.

Co to są produkty ekologiczne?

Żywność ekologiczna to żywność wytwarzana w sposób naturalny i zgodny z naturą. Zasada ta dotyczy nie tylko rolników, ale także zakłady przetwórcze. Na każdym etapie zabronione jest używanie wszelkiego rodzaju środków chemicznych.

Produkcją żywności ekologicznej zajmują się specjalistyczne gospodarstwa rolne. Ziemia pod uprawy musi być wcześniej odpowiednio przygotowana i pozbawiona pozostałości po środkach chemicznych.

Nasiona roślin i sadzonki muszą posiadać certyfikat ekologiczny. Do nawożenia można stosować tylko kompost, obornik lub gnojówkę, nie można stosować żadnych oprysków. Warzywa i owoce muszą być plewione i zbierane ręcznie, tylko do koszenia zbóż można używać maszyn.

Także hodowla zwierząt i drobiu podlega ścisłym rygorom. Muszą być one hodowane zgodnie z naturą, a więc przede wszystkim na wolnym powietrzu. Ich pożywienie również musi być naturalne, zabronione jest stosowanie sztucznych karm oraz dodatków stymulujących przyrost wagi.

Gospodarstwa ekologiczne poddawane są bardzo ścisłym kontrolom kilka razy w roku, po ich pozytywnym zakończeniu otrzymują certyfikat, który ważny jest przez rok. Jest to certyfikat europejski, który gwarantuje, że produkt wolny jest od pestycydów i innych środków chemicznych oraz, że nie został poddany modyfikacji genetycznej (GMO).

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

Wielu producentów wykorzystuje zachowania konsumentów w celach marketingowych, napisy na etykietach sugerują, że produkt jest ekologiczny. Najczęściej stosowane są określenia:

– EKO,
– BIO,
– organic,
– „z terenów ekologicznych”,
– 100% naturalny.
W rzeczywistości mają niewiele wspólnego z produktami ekologicznymi. Jedyną gwarancją autentyczności produktów ekologicznych jest tzw. EKO-listek. To wizualny znak certyfikatu otrzymanego przez producenta żywności.

Na zielonym prostokącie umieszczony jest listek złożony z 12 białych gwiazdek, jedna z nich jest zakończeniem ogonka (przypomina spadającą kometę). Na opakowaniu musi znajdować się także numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej oraz producenta.

Żywność ekologiczna na nie tylko znacznie lepszy smak, ale przede wszystkim ma znacznie więcej substancji odżywczych. Mleko krowie ma aż 180% więcej beta-karotenu i 100% więcej kwasów omega-3. W przypadku jajek jest to dwa razy więcej witaminy E oraz trzy razy więcej kwasów omega-3 w porównaniu do produktów z hodowli wysokotowarowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here